0
ARMATURER I DIN PRODUKTLISTA

PRODUKTSERIER (0)

ÖVRIGA (0)

Produkter (0)

typeaheadSingleProduct.downloadheading
typeaheadSingleProduct.downloadheadingmobil

Nytt ljus på Ängenäs

Kund Melleruds Kommun
Projekt Ny belysning
Resultat

Ekonomisk besparing

 

Hur skapar man bra resultat med liten budget? Genom att samarbeta! När Melleruds kommun ville bygga ett nytt boende i Ängenäs krävde man samverkan redan i upphandlingen – vilket ledde till ett resultat som överträffat alla förväntningar.

I slutet av september 2020 invigdes Melleruds kommuns nya särskilda boende för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt. Den nya byggnaden innehåller 54 separata lägenheter och har en total yta på över 5 000 kvadratmeter, vilket gör projektet till Melleruds största på 20 år. Men det är inte bara storleken som sticker ut – man har också byggt boendet med samverkan i fokus, där alla från elkonsulter till montörer fått vara med från start.
– Vi bestämde oss för att jobba med ”partnering” och samverkan redan i upphandlingen. Mellerud som kommun hade inte jobbat så mycket med det innan, men i ett så här stort projekt ville vi få in rätt kompetens på rätt plats redan från början. Det är otroligt smidigt att redan från dag ett ha med sig personer som vet hur allting faktiskt fungerar i praktiken, säger projektingenjör Linda Hamrin, som drivit projektet under fem års tid.

Ökat engagemang
Fördelarna med samverkan är flera, menar Linda Hamrin. Inte minst blir engagemanget större när alla inblandade jobbar mot samma mål.
– Det blir enklare för fler att få något att säga till om, inte minst får också verksamheten en helt annan möjlighet att påverka. Vi jobbade också hårt för att skapa en vi-känsla, och hade till exempel workshops med både konsulter och yrkesarbetare där enhetschefen utbildade i vad demens är för någonting. Det skapade en större förståelse för problematiken och var väldigt uppskattat.
Den här typen av samarbeten blir allt vanligare vid nybyggnation, vilket gläder Andreas Johansson som är ansvarig säljare på Solar Light.
– För bästa möjliga resultat krävs rätt mix av teknik, estetik och användarvänlighet – och dessutom ska allting anpassas efter en specifik budget. För att nå dit blir resultatet alltid bäst när varje part får bidra med sin unika kompetens redan tidigt i projektet och få möjlighet att tillföra kunskap och insikter, säger han, och fortsätter:
– Jag tycker det är roligt att Melleruds kommun så tydligt uppmanade till samverkan och att resultatet därför också blev väldigt bra. Det är precis så här vi på Solar Light vill jobba. Ju mer vi kan vara en delaktig part från första skissen till dess att hyresgästen sätter nyckeln i dörren, desto bättre resultat kan vi leverera.

Särskilda krav
När det kommer till belysning valdes en mix av allt från standardprodukter till specifikt anpassade produkter för projektet. Bland annat användes äggformade pendlar i gemensamhetsutrymmen och platsbyggda, belysta, tittskåp vid varje lägenhetsdörr. I projektet ställdes också särskilda krav på belysningen, då personer som drabbats av demens behöver känna trygghet.
– De specifika kraven tog sig uttryck på flera sätt. Till exempel kunde en korridor inte ha raka linjer med belysning. Här fick vi mycket bra hjälp från verksamheten som kunde förklara vilken typ av belysning som skulle passa de boende och inte. Mycket handlade om att skapa en hemtrevlig känsla så att de boende kunde känna igen sig och trivas, säger Stefan Günther, elkonsult på Projektengagemang.
En annan framgångsfaktor i projektet var att man tidigt byggde en provlägenhet, för att visa upp de tilltänkta lösningarna och få värdefull feedback från verksamheten.
– Det är så klart både tacksamt och lönsamt att upptäcka ett fel i tid och kunna göra rätt i resten av lägenheterna, i stället för att göra om varje lägenhet i efterhand. Men att vi gjorde en provlägenhet innebar också att vi kunde få med oss verksamheten och politikerna redan i ett tidigt skede och att vi därmed haft deras förtroende under hela processen, berättar Linda Hamrin.

Överträffade budget
Det nya boendet invigdes officiellt i slutet av september, och projektansvarige Linda Hamrin är mycket stolt över slutresultatet.
– Våra ledord i samverkansdeklarationen var kommunikation, öppenhet och stolthet, och vi har lyckats med allihop. Jag är jättestolt över vad vi åstadkommit, och det är jag inte ensam om, säger hon. Det är flera besiktningsmän som sagt att det är ett av de finaste byggen de varit på, och fortsätter:
– Dessutom ser det faktiskt ut som att vi har klarat oss bättre än budget, trots att vi hade en ganska låg budget från början med en kostnad på 24 000 kronor per kvadrat inklusive byggherrekostnad. Det är svårt att klara – men allting går när alla jobbar mot samma mål.

Använda produkter

För mer info kontakta oss

Solar Sverige AB

Solar Sverige är en del av Solar koncernen, som är en av nordeuropas ledande leverantör och tjänsteföretag. Solar Sverige erbjuder ett omfattande produktprogram inom EL, VVS, Industri/Automation och Säkerhetsprodukter, vi är ett av de ledande och mest moderna företag inom området. Solar Sverige har 45 stycken Drive-Ins med personlig kunskap på plats för att hjälpa dig som kund. Våra produkter levereras från 2 centrallager med säker och miljövänlig transport ut till dig till dagen efter, behöver du snabbare transport löser vi detta såklart. Solar Sverige har huvudkontor i Göteborg där alla våra centrala funktioner finns.

Solar Sverige jobbar hårt med att kunna täcka behovet för våra kunder, vi lagerför över 100.000st artiklar för snabb leverans till våra kunder och deras unika lösningar. Att förstå och fylla våra kunders behov är en målsättning för vår gemensamma framgång.

Besök Solar Sverige Solar Sverige

Solar Skolan

Är utvecklingen snabb inom ditt område? Är du lika kunnig som dina kollegor? Solar School erbjuder våra kunder att hålla jämna steg med ny teknik, regler och allt annat som rör sig snabbt i vår spännande bransch.

SE SKOLANS KURSER SOLAR SKOLAN

Vi använder cookies för att trafikmätning och optimering av sidans innehåll.

Integritetspolicy Jag förstår